Fotograful de nunta

thumb-nfInternetul este plin de forumuri, site-uri si bloguri, care vorbesc despre “cum sa iti alegi fotograful de nunta”, asa ca nu o sa reiau aceleasi idei, pentru ca nu cred ca are rost. O sa incerc insa, pentru ca mi se pare un subiect bun ca prim articol pe acest blog, sa vorbesc despre ce este si care ar fi rolul fotografului de nunti.

In primul rand este un element foarte important in economia unui astfel de eveniment. La fel ca si cameramanul/videograful el munceste si alearga pe tot parcursul evenimenului pentru a imortaliza toate momentele nuntii.

Un fotograf de nunta profesionist trebuie sa stapaneasca tehnica si compozitia fotografica, sa comunice foarte bine cu mirii, sa stie programul nuntii si sa fie pregatit pentru a surprinde atmosfera si momentele importante.
De asemenea, fotograful este si editor foto, pentru ca in general el va face selectia fotografiilor si le va prelucra si aranja pentru a pune in evidenta cat mai bine mirii, nuntasii si povestea nuntii.

Exista mai multe tipuri de fotografi de nunta  si tot atatea stiluri agreate de diverse cupluri, cum ar fi:

  1. stilul documentar/fotojurnalistic – fotograful nu intervine in desfasurarea evenimentelor, dar este la momentul si locul potrivit pentru a surprinde esentialul intr-o maniera naturala si nealterata; intotdeauna intr-o  astfel de serie exista cadre originale, fiind surprinse momente unice si nu tipare standardizate sau pozitii studiate; fotograful este prezent in general peste tot, de la inceputul la sfarsitul zilei, iar fotografiile sunt foarte naturale si dinamice.
  2. stilul traditional/portretistic – sau stilul formal este genul in care mirii si nuntasii “pozeaza”; contine fotografii standard si studiate sau asezate; de cele mai multe ori fotografiile se fac doar la ceremonia religioasa, urmeaza pozele de grup si/sau o sesiune foto, rareori urmarindu-se intreaga desfasurare a nuntii.
  3. stilul fashion/glamour – este probabil stilul cel mai “studiat”; cadrele sunt bine gandite dinainte, se fac scenarii si totul este aranjat pentru a fi perfect. Imaginile realizate sunt spectaculoase si unice, prin concept, realizare ori postprocesare, dar de fapt nu spun povestea zilei sau a nuntii in sine – este mai mult o sedinta foto tematica, un pictorial.
  4. stilul amestecat - este caracteristic celor care fac de toate, in toate felurile, dar nu exceleaza prin nimic; este ales de cei cu buget redus sau cu pretentii mai mici, iar setul de poze in general este o amestecatura care nu transmite un mesaj clar – desi printre ele pot fi si imagini frumoase.

Nu exista un stil care este bun sau rau, exista stiluri potrivite sau nu. Fiecare fotograf axat pe un stil are punctele lui tari si punctele lui mai slabe. Dar daca, de exemplu, un portretist rar va reusi sa faca un reportaj reusit, sunt mari sansele ca un fotojurnalist sa faca portrete reusite (desi nu la nivelul de glamour, ci probabl intr-un stil mult mai spotan sau natural).

Multe cupluri subestimeaza importanta fotografului de nunta. In primul rand nu acorda atentia necesara alegerii omului potrivit. Este evident ca fiecare are o ruda, prieten sau vecin care “face poze”, dar cati oare vor sa riste toate investitiile facute pentru nunta lor ca sa ramana la sfarsit doar cu niste imagini banale?

Ajungem la pret – cei mai multi isi aleg fotograful in functie de buget. Haideti sa rezolvam o simpla problema matematica (ipotetica): tortul 500 euro, rochia 1000 de euro, muzicantii 2000, localul si alte aranjamente, alte cateva mii, fotograful 200 euro. Tortul se mananca, rochia se poarta o singura data, muzicantii isi iau banii si pleaca, restul de aranjamente nu sunt valabile decat in ziua nuntii – ce ramane? albumul cu poze de cateva sute de euro… buna afacerea?

Lasand ipotezele la o parte si fara a propune o reteta logica a alegerii fotografului, este o greseala sa alegi om doar dupa cat cere – fie ca cere putin sau mult. Mai importanta este personalitatea acelei persoane, stilul in care lucreaza, pasiunea pentru ceea ce face, experienta (desi nu neaparat), “chimia” intre el si miri sau portofoliul pe care il prezinta. Important mai poate fi si portofoliul lui fotografic care nu are legatura cu nuntile – veti vedea astfel mai bine ce fel de om este, cum abordeaza subiectele si cum gandeste in imagini.

Cateva Sfaturi

Nu puneti deci banii pe primul loc; studiati pe internet sau in oras diversi fotografi si lucrarile lor; discutati cu ei si vedeti cum va intelegeti; alegeti-l pe cel care va place cu adevarat; discutati cu cel ales toate detalii si aspectele legate de ziua nuntii si puneti-va de acord asupra amanuntelor. Nu este o idee rea deloc sa faceti aceste lucruri cu cat mai multe luni inainte de nunta. Doar atunci veti sti ca ati acordat atentia necesara alegerii celui in mana caruia va incredintati amintirile.

În concluzie, doar cei care aleg cu grija un fotograf care este pe aceeasi lungime de unda cu ei vor avea dupa nunta un album foto care va spune povestea nuntii lor, cu portretele si situatiile dorite surprinse la adevarata intensitate si emotie a acelei zile.