Alb-negru sau color?

Desi incadrarea, subiectul si momentul surprins joaca un rol foarte important, culoarea (sau lipsa ei) poate influenta felul in care fotografia este perceputa. Daca va uitati la o fotografie color si la aceeasi fotografie alb-negru probabil ca va sa spune cu totul altceva.

Fotografiile alb-negru, ca si cele color, au avantaje si dezavantaje si sunt situatii cand fiecare gen este potrivit. Pe scurt explicatia “atunci cand culorile nu spun nimic important nu sunt necesare” poate lamuri rapid problema dar ar mai fi si alte aspecte de mentionat.

Din punct de vedere fotojurnalistic, fotografia alb-negru este de preferat pentru a documenta evenimentele, deoarece cu cat o imagine este mai curata si are mai putine culori, cu atat este mai evidentiat subiectul.

Si din punct de vedere tehnic sunt cateva avantaje: in alb-negru nu sunt atat de deranjante petele de pe fata sau roseata din obraji sau de pe nas, fotografiile capata mai mult farmec si dramatism (mai ales cele in conditii de lumina slaba sau dificila), elimina problema balansului de alb in cazul luminii “amestecate” si este un format versatil atat pentru constrast puternic cat si pentru constrast slab.

In prezent, fotografii care folosesc un aparat digital capteaza imaginile color (cel putin asa este recomandat) si ulterior, la postprocesare pe computer, folosesc un soft pentru conversia in alb-negru.

canale-bw

Printre argumente ar fi in primul rand faptul ca o fotografie color poate fi usor transformata in tonuri de gri, dar o imagine alb-negru in color cu mult mai greu.

In al doilea rand, convertirea in alb si negru nu presupune apasarea unui simplu buton, ci o conversie folosind canale de culoare (RGB) sau de luminozitate (LAB) si anumite filtre, dupa cum se poate vedea in exemplul alaturat.

Personal, prefer fotografia alb-negru. In cazul nuntilor, pentru cele mai multe situatii, mesajul este mult mai clar in alb si negru, ochiul nu mai este distras de diverse detalii din cadru (o rochie colorata in fundal, o floare rosie, etc.), ci urmareste actiunea si mimica personajelor din cadru. La fel de bine sunt situatii cand culorile fac poza mai interesanta, dar in final este pur si simplu o chestiune care difera in functie de gusturile fiecaruia. Alternarea fotografiilor color cu cele alb negru, dupa caz, va surprinde toate momentele in stilul cel mai potrivit si va impaca toate gusturile si situatiile.